NIJMEGEN

2e editie Triathlon024 in Nijmegen - 15 & 16 september 2018

Triathlon als duurtraining

Triathlon als duurtraining

10 juli 2018
Triathlon als duurtraining

Twee jaar geleden deed ik voor het eerst mee met een sprint triathlon. Ik vond het fantastisch! Deze sport biedt echt de mogelijkheid om alles uit jezelf te halen. Op het moment ben ik in training voor het EK en WK Obstacle Course Racing. M’n focus ligt nu niet op fietsen en zwemmen. Toch kriebelde het om dit jaar nog eens een triathlon sprint te doen. Ik besloot me op te geven voor de triathlon010 onder het mom van een goede 'duurtraining’.

Fietsen en zwemmen is minder mijn ding
Over het hardlopen maak ik mij geen zorgen, maar fietsen en zwemmen zijn toch minder mijn ding. En dan bedoel ik écht minder mijn ding, in de zin van dat ik niet meer dan 300 meter fiets naar de supermarkt en voor het laatst 2 baantjes trok tijdens mijn vakantie op Bali met een cocktail aan de rand van het zwembad. Ik besloot te vertrouwen op mijn goede (basis)conditie. Ook stelde ik mijn verwachtingen over mijn eigen prestatie een beetje bij. Het hoefde geen toptijd te worden en een schoolslag is ook helemaal prima in het water. 

Een beetje spanning
Op de dag zelf voelde ik toch een beetje spanning toen ik ’s ochtends in blinde paniek mijn hele kast aan het leeggooien was op zoek naar m’n trisuit. Note to self: doe dit soort dingen nooit een uur voor vertrek ;-)! Gelukkig wist ik de rust terug te vinden toen ik arriveerde op het event. Een uur voor de start sprak ik af met een vriend uit het ASICS Frontrunner team die ook mee deed. Het was zijn eerste triathlon. De zenuwen waren gelukkig helemaal weg. We kletsten gezellig rondom het startvak; wachtend tot we mochten starten. 5 minuten voor de briefing wilde ik mijn zwembrilletje opzette en in mijn onhandigheid trok ik het brilletje kapot. OEPS. Gelukkig had ik een reserve in mijn tas. '’Rennen, ga hem snel halen!’’ riepen een paar vrienden. 

Ik ging voor de schoolslag
Hijgend (maar met een nieuw brilletje) sloot ik aan bij de briefing. Binnen enkele minuten mochten we van start. Het water had een fijne temperatuur van 20 graden (niet te warm en niet te koud). Na het startschot zag ik een heleboel deelnemers snel wegzwemmen met een borstcrawl. Ik besloot mee te doen. Alleen na 500 meter was ik doodmoe, m’n armen waren vol gelopen en ik had inmiddels meer slokken water binnengekregen dan goed voor je was. Ik besloot om wat slagen schoolslag te doen om uit te rusten. Eigenlijk ging dat zo goed. Ik haalde behoorlijk wat borstcrawlers in. Dus ik veranderende niet meer van slag. Met controle zwom ik de 750 meter uit in schoolslag. 

Hoe strik je je veters?
Dan komt het veel besproken wisselpunt. In het dagelijkse leven heb ik niks te klagen over mijn veterstrik skills. Sinds mijn 4e jaar gaat dit mij goed af. Toch wist ik door de adrenaline het niet voor elkaar te krijgen om een fatsoenlijke strik te leggen. Het fietsen ging daarna best lekker! Ik wist mijn snelheid rond de 30-32 km te houden. Na 4 rondjes fietsen was het tijd voor mijn favoriete onderdeel: hardlopen!Het laatste stukje pushen
Het blijft raar, de eerste kilometers hardlopen nadat je de benen uit je lijf hebt gefietst. De eerste ronde (2,5 km) liep ik super lekker. Ik haalde de ene na de andere hardloper in. Ik merkte dat ik in de tweede ronde ook echt even mezelf moest pushen om het tempo te behouden. Uiteindelijke finishte ik de triathlon010 in 1:29:22 met een tevreden gevoel!

Mijn tips

1. Doe een sprint: Lijkt het je fantastisch om eens te ervaren of de triathlonsport iets voor jou is? Dan is een sprint triathlon perfect om in te stappen. Met een goede basisconditie kun je hem gemakkelijk finishen. 
2. Doe aan brick training: Zorg dat je de onderdelen tijdens een training al eens met elkaar combineert. Vooral de overgang van fietsen naar hardlopen kan wat vreemd aanvoelen. Zorg dat je hierop voorbereid bent. 
3. Leen of huur spullen: Een triathlon lijkt misschien een dure sport, omdat je aardig wat dingen nodig hebt. Gelukkig kun je de meeste dingen huren of lenen. 

Sharona