NIJMEGEN

2e editie Triathlon024 in Nijmegen - 15 & 16 september 2018

Een nieuwe uitdaging

Een nieuwe uitdaging

07 juni 2018
Een nieuwe uitdaging

Soms moet je uit je comfortzone stappen en dingen proberen die spannend of eng zijn. Precies dit laatste deed ik afgelopen zondag. Het was voor mij een compleet nieuwe uitdaging: meedoen aan een sprint triathlon in mijn eigen stad Rotterdam. Hardloper Wesley Plompen vertelt over zijn eerste triathlon: Sprint Triathlon010.
 

Ik ben een echte hardloper en dit doe ik dan ook meerdere keren per week. Naast het hardlopen ben ik voor de afwisseling minimaal 1x per week in het zwembad te vinden. Fietsen doe ik eigenlijk alleen maar met mooi weer voor een mooie tocht in de natuur. Mijn teamgenoot van het Asics Frontrunner team, Sharona Bolander, vroeg of ik zin had om de disciplines eens te combineren en zo besloot ik een week van te voren om er voor te gaan! Tenslotte klonk een sprint afstand als de ideale manier om kennis te maken met een triathlon.
 

Kan ik dit wel?

Toen ik las dat je met een goede basisconditie mee kan doen viel er een last van mijn schouders. 21 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen dat lukt wel. Maar 750 meter zwemmen zonder goede training? In het zwembad kom ik eerlijk gezegd niet verder dan de schoolslag en mijn borstcrawl is nou ook niet zo goed! Maar als ik in het zwembad een kilometer zwem, dan moet dit ook wel lukken dacht ik zo.

 

Rond een uur of 1 ging ik samen met Sharona een kijkje nemen in de wisselzone. Mijn fiets en helm werden goedgekeurd en de lieve mensen van de organisatie gaven aan waar ik mijn fiets mocht plaatsen. Fietshelm op mijn stuur, handdoekje ernaast, mijn hardloopschoenen en kleding klaarleggen en het ging echt beginnen.

 

De start: zwemmen

Mijn start was om 14:00 uur met het gevreesde onderdeel: zwemmen. Op de steiger kregen wij de laatste instructies, de badmuts ging op en met het zonnige weer was het iets minder erg om het water in te springen. We zwommen naar de start en na het startschot was de sprint triathlon officieel begonnen!

 

Ik zag iedereen in razend tempo wegzwemmen (in de borstcawl), maar ik deed het op mijn vertrouwde manier, de schoolslag. Dat ik hierdoor veel tijd ging verliezen en als laatste op de steiger zou komen liet ik lekker los. Het is mijn 1e keer en ik ga er 100% van genieten. Na 750 meter klom ik op de steiger en liep ik naar de wisselzone. Op naar het 2e onderdeel: fietsen!

 

Fietsen

Het fietsen ging lekker ondanks mijn iets onhandige keuze van een mountainbike. Een tip: kies voor een racefiets! Desondanks genoot ik van de 4 rondes van 5,3 km door het mooie Zevenhuizen, fijne rechte stukken om lekker snel te gaan.

 

Hardlopend de finish over

Ik verliet redelijk vlot de wisselzone en begon vol zelfvertrouwen aan mijn favoriete onderdeel, hardlopen. De eerste meters voelden wat vreemd door de overgang van fietsen naar hardlopen, maar dit wende snel. Binnen de 25 minuten liep ik mijn 5 kilometer! Bij de finish stond Sharona op mij te wachten. Zij heeft het onwijs goed gedaan. Ik kreeg mijn medaille en was hier super blij mee!! Ik heb gewoon een triathlon gedaan. Het was een hele toffe ervaring. Dit smaakt naar meer.

 

Ik heb enorm genoten van de Triathlon010. Het evenement was enorm goed georganiseerd en ik voelde mij overal veilig, omdat genoeg mensen mij hielpen. Fijn waren ook de aanmoedigingen van het publiek en na de finish kreeg ik de mooie herinneringsmedaille (inclusief snoepjes!).

 

Tevreden kijk ik teug op een mooie editie en mijn finishtijd van 01:45:09. Ik kom volgende jaar zeker terug en het was geweldig om dit te mogen ervaren! Zo leuk om iets nieuws te proberen. Ga jij de uitdaging ook aan? Dat kan zelfs dit jaar nog tijdens de editie in Nijmegen die in september is. 

 

Groet, 

Wesley Plompen